dimecres, 5 de febrer de 2014

ALIMENTACIÓ I CONSCIENCIACIÓ

Xino-Xano Associació de Lleure, dins dels seus objectius de planificació estratègica,  continua amb el compromís de millora de la qualitat dels seus serveis.  I en aquesta direcció orienta els seus esforços per  sensibilitar, educar i fomentar idees i accions que aportin valor  als projectes que la associació dinamitza.

Una de les línies de treball ha estat l'alimentació. Tal i com vam comentar a la Fira de BioCultura 2013 sobre menjadors escolars ecològics,  considerem que els menjadors han de promoure i suggerir propostes diferents que fomentin canvis, respecte  la dinàmica de consum actual, amb el propòsit de fomentar  sinèrgies més respectuoses i sostenibles en la producció i consum. Evidentment això té un un l'objectiu bàsic, que els nens i nenes, destinataris finals d'aquestes accions, puguin menjar aliments segurs i de qualitat, 

El menjador escolar, per a nosaltres Espai de Migdia, ha de respondre a les noves necessitats i sintetitzar-les  en un un projecte que aporti valor i qualitat educativa
Apostem pel foment de  l'Espai de migdia com un nucli educatiu, on els destinataris dels serveis no només tenen l'opció d'alimentar-se sinó que també treballen l'adquisició d'aprenentatges: educació   per a la salut, consum responsable, alimentació saludable, etc....   en definitiva un  espai que, proposa activitats relacionades amb l'objectiu de formar persones amb valors, sensibles a les noves realitats i reptes de futur.


Menú escolar
Respecte al menú incorporem  una sèrie de millores objectives que hem implantat des de finals del curs 2012-13.
  1. Reducció de carns vermelles
  2. Increment de la quantitat i varietat de peix
  3. Incorporació de productes ecològics setmanals  (pasta, fruita, llegums, cereals, iogurt)
  4. Reducció dels fregits (1 cada 15 dies)
  5. Incorporacions de proveïdors propers amb els principis de la nostra associació.
  6. Incorporació de productes  de consum responsable (sal, sucre, café, té)
  7. Relacions amb entitats/associacions o cooperatives sense afany de lucre.(lactis sostenibles i elaborats per una cooperativa d'inserció social).
Projecte educatiu
Fomentem la participació de l'Associació en projectes educatius d'entorn amb el propòsit de reforçar i dotar de sentit global els nostres projectes. 

Enguany incorporem  un nou projecte a l'Espai de Migdia Ens ho mengem tot s'afegueix als projectes ja iniciats de mediateca escolar, Sostenibilitat i reciclatge selectiu, hort escolar i compostatge, lleure digital i videojocs, ludoteca de migdia,  i let's play (llengua extrangera).

Ens ho mengem tot  ens ajuda a treballar d'una forma empirica i directa a  cuineres, monitors/es, nois i noies de l'Espai de migdia, amb dades i valors. Els ensenya què mengen, demostra què llencen a les escombreries i els obliga a aplicar solucions per reduïr aquest malbaratament alimentàri.
També reforça els nostres vincles de col·laboració, treball i foment de  projectes de sostenibilitat ambiental amb l'agenda21escolar  des de l'any 2000.

El malbaratament alimentàri és una realitat i  avui dia tenint en compte el context econònic, hem se ser encara més conscient de que una rutina que , si volem, podem canviar-la. 
Considerem important el treball que ens aporta aquest projecte a la nostra feina diaria, s'adapta molt bé als interesos de la  associació per tal de treballar el valor educatiu que això representa.